Második Atlantisz

You are here:
Poszeidón hozott Atlantiszban!
Korfui nyaralás könyves vonatkozásokkal
Írta: Administrator   
2012. június 22. péntek, 17:27

Már évekkel ezelőtt leszoktam róla, hogy utazási élményeimet a nagyközönség elé tárjam, de mivel az idei nyaralásomnak könyves vonatkozásai is vannak, gondoltam, beszámolok Nektek róla.

Korfun töltöttem egy hetet, és mint azt bizonyára már Gerald Durrell Korfu trilógiájából is tudjátok, ez a sziget Szent Spiridon szigete, így aztán itt minden második férfit Spirónak hívnak. Ehem, igen, az én Spiróm is innen kapta a nevét... az úgy volt, hogy sok-sok éve, amikor én magam még nem jártam Görögországban, és egy görög témájú Harry Potter fanficemhez (Ha a sors is úgy akarja) kerestem görög keresztneveket, egy Görögország-látott (és Korfun kétszer is megfordult) barátnőm a Spiro nevet ajánlotta. Így lett az egyik fanfiction szereplőm Spiridon Papafotiu, majd évekkel később a Második Atlantiszban újrahasznosítottam ezt a nevet, mert annyira tetszett. :)

Néhány érdekesség a szigetről, amit talán nem tudtok:

- Korfun kb. 3 millió olajfa van, a legidősebbeket 700 évesre becsülik, de senki sem tudja a pontos korukat

- különös korfui szokás, hogy a gyászjelentéseket villanyoszlopokra ragasztják ki, így aztán akármerre mászkál az ember, folyton a szemébe ötlik egy-egy “hirdetés”, miszerint Dimitriosz, Szókrat vagy akárkicsoda elhunyt (már egész jól ki tudom olvasni a görög feliratokat... az más kérdés, hogy érteni nem értem őket. ;) A legelső ilyen, amivel találkoztam, történetesen egy Spiro gyászjelentése volt. Íme, egy hirdetőtábla telis-tele ilyenekkel (ez történetesen a távolsági buszok pályaudvarán található):

 

 

Szegény, szegény Spiro... :(

Akit érdekel egy részletesebb, napokra lebontott beszámoló fotókkal megspékelve, az kattintgassa végig a lenti linkeket. :)

 

Június 9., szombat

Június 10., vasárnap

Június 11., hétfő

Június 12., kedd

Június 13., szerda

Június 14., csütörtök

Június 15., péntek

Módosítás dátuma: 2012. június 22. péntek, 17:34
 
Könyvhéti kis impresszió
Írta: Administrator   
2012. június 08. péntek, 16:45

Ma röviden kiugrottam a Könyvhétre a Vörösmarty térre, és a következő "izgalmakban" volt részem:

- az Atlantic Press standjánál (20-as számú) véletlenül - de nagy örömömre - összefutottam Anibell és Anmaen molyokkal (majd később egy másik standnál Bence mollyal is)

- láttam egy standnál Csernus Imrét üldögélni, az oroszlános kútnál pedig maga Puzsér Róbert mosakodott! Ezért már érdemes volt kimenni! Wink

- gazdagodtam két könyvvel (Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel, Trux Béla: A templomos lovag), valamint két kellemesen dizájnos molyos könyvjelzővel

 

Amit érdemes tudni: az Atlantic Press standájánál mindkét könyvem - Második Atlantisz, Az elveszett tündérfalu - 2+1 akcióban kapható, tehát ha megveszitek mindkettőt, válaszhattok a könyveik közül egy harmadikat (ajánlom Trux Bélától A templomos lovagot, amely állítólag igazán remek, én is hamarosan hozzáfogok az olvasásához).

Módosítás dátuma: 2012. június 08. péntek, 17:28
 
Frissülések történet- és rajzfronton
Írta: Administrator   
2012. május 21. hétfő, 18:00

Jó néhány új fejezet került fel ide a Százszor tört varázsból, valamint íme, egy új rajz, amely már a trilógia harmadik kötetét hivatott promotálni. :)

Balról jobbra: Árkádia (a Bermudák királynője, a könyv Gonosz Banyája), Azaész, Elel és Ariel. A kép címe: "Oly közel, s mégis oly távol." Nem, ez nem egy kimondottan happy kép...  Cry

 

Módosítás dátuma: 2012. május 21. hétfő, 18:07
 
Puzsér Róberttől Richard Sharpe-ig
Írta: Administrator   
2012. április 28. szombat, 17:16

A múlt héten volt szerencsém egy interjút olvasni a Világgazdaságban Puzsér Róberttel. Arról kérdezték a kritikust, mi a tehetségkutató show-k titka, ő pedig azt felelte: a tündérmese. Szerinte az embereket nem az érdekli, hogy a versenyzők miben tehetségesek, hanem az, hogy a parasztlegényből a szemük láttára váljon királyfi. És valljuk be, ebben van némi igazság.

Erre én magam is egyre inkább rádöbbenek, méghozzá egyik kedvenc könyvsorozatom, Bernard Cornwell Sharpe-sorozata kapcsán. Minél több részt olvasok el belőle, annál inkább úgy érzem: az első két kötet volt az igazi (noha a későbbi részeket is szeretem és élvezem). De miért ragadott meg az első kettő jobban, mint a folytatások?

Azért, mert abban a két részben lett a „parasztfiúból” „királyfi”. No, azért nem egészen, de az első kötetben az egyszerű – fattyúnak született, árvaházban felnőtt és az igazságszolgáltatás elől a hadseregbe menekülő – sorkatonából hősiességének köszönhetően őrmester lesz, a másodikban pedig – további hőstetteket követően – tiszt, zászlós. Ez az első kettő Sharpe karrierjének legnehezebben megmászható két lépcsőfoka, és ezután már borítékolható, hogy ha lassan is, de menetelni fog felfelé a ranglétrán. Mivel pénze nincs, nem vásárolhatja meg magának a soron következő rangfokozatokat, hanem újabb és újabb őrült hőstettekkel kell kiérdemelnie az előléptetést. Bár engem ezek az újabb hőstettek is nagy örömmel töltenek el (pl. kapitánnyá való előléptetésekor úgy vigyorogtam, mint félig érett vadalma a fán), ezek már nem annyira ütősek, mint amikor sorkatonából lépett elő altisztté, majd tisztté.

 

Igen, én is szeretem a tündérmeséket (különben miért írnék tündérekről?), és a Sharpe-sorozatban is azt szeretem igazán, hogy a főhős a szemem láttára vált és válik „hattyúvá” – otromba, faragatlan, mégis lovagias és szerethető hattyúvá.

Az efféle fejlődéstörténeteket nemcsak nézni és olvasni szeretem, de írni is – hiszen a Második Atlantisz is egyfajta fejlődéstörténet, s az egész trilógia cselekményét így foglalhatnám össze egyetlen mondatban: „Arról szól, hogy egy léha, semmirekellő, csélcsap hercegből hogyan lesz hűséges férj, odaadó apa és példás uralkodó”. Azaész, bár fizikai értelemben sosem volt rút kiskacsa, mégiscsak hattyúvá válik.

Éljenek a tündérmesék. :)

Módosítás dátuma: 2012. április 28. szombat, 21:05
 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

11. oldal / 22