Második Atlantisz

You are here:
11
Írta: Administrator   
2012. augusztus 08. szerda, 18:23

 

Válaszok Lana 11 kérdésére:


1. Mi a kedvenc könyved, és milyen színnel vagy illattal tudnád a leginkább meghatározni?

 

Harry Potter és a Tűz serlege. Narancsszín, és a nedves fű illata. Hogy miért? Nem tudom, csak. Talán a sárkánytűz színe miatt (kedvenc jelenetem az első próba), a fűre viszont nincs magyarázat. *vállvon*

 

2. Milyen mitológiai lény lennél, vagy melyik az a mitológiai lény, amelyet (akár kicsinyítve) elfogadnál otthonra?

 

Tündér, csakis tündér lennék. Színváltós szárnyakkal. :) És hogy kit/mit fogadnék el otthonra? Kéne nekem egy Aengus (csak Csenge féltékeny ne legyen!) Ha pedig nem tündérben gondolkodom: nem egészen mitológiai lény ugyan, de szívesen látnám magamnál Nils Holgerssont törpe alakban. Jó a kölyök humorérzéke. Cool

 

3. Melyik könyv(ek) tanított(ak) a legtöbbet az életről?

 

Talán Eleanor H. Portertől Az élet játéka, amelynek a tanulsága, hogy mindenben lehet találni valamit, aminek örülhetünk. Csakhogy ez egy nagyon, nagyon nehéz játék, én pedig tehetségtelen játékos vagyok.

 

4. Képzelted-e már el, hogy valamelyik könyvben élsz? Ha igen, melyikben?

 

Nem, magamat nem képzeltem még egyikbe sem, de szívesen élnék a Harry Potter világában (jó lett volna a Beauxbatons-ban végezni, olyan finomnak és előkelőnek hangzik...) A Temeraire világában is szívesen élnék, csak háború nélkül. Jól jönne egy saját sárkány…

 

5. Hittél-e olyasmiben könyv kapcsán, amiről csak később tudtad meg, hogy nem igaz? Ha igen, melyik könyv kapcsán és miben?

 

Nem hinném, hogy lett volna ilyen.

 

6. Van-e olyan könyv, amin úgy nevettél, hogy még a könnyed is kicsordult? Ha igen, melyik?

 

Christopher Moore: Biff evangéliuma. David Safier: Jézus szeret engem. Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták. És persze némely Rejtő-regény.

 

7. Melyik az a könyv, amit bármikor, bárhol képes lennél olvasni?

 

Harry Potter (kivéve az ötös és hatos kötetet), Temeraire (első kötet).

 

8. Melyik az az alapötlet (világ), ami az általad eddig olvasott könyvekben szerinted a legeredetibb és miért?

 

A Harry Potter varázslóvilága. Már előtte is léteztek ugyan varázslós könyvek, de ilyen aprólékosan kidolgozva soha, sehol.

 

9. Van-e olyan szereplő, aki az általad olvasott könyvekből példaképpé vált számodra? Ha igen, ki, melyik könyvből és miért?

 

William Laurence a Temeraire-ből az „ostoba hősiessége” miatt.

 

10. Van-e olyan könyv, amit sokadszori nekifutásra is képtelen voltál végigolvasni, pedig nagyon szeretted volna? Ha igen, melyik és miért?

 

Azt hiszem, nem volt ilyen: ami nagyon nem tetszik, vagy végleg abbahagyom, vagy pedig apró etapokban olvasom el, akár bő egy éven keresztül is olvasom, és lassan csak elfogy. Eléggé mazochista vagyok ilyen szempontból, nagyon ritka az a könyv, amit végleg abbahagyok.

 

 

11. Melyik az első könyv, ami eszedbe jut, ha azt mondom: ősz, tenger, élet, napkelte? (Mindegyikhez egy-egy könyv érdekelne, de ha több jut eszedbe, azért ne fogd vissza magad, ha pedig lenne kedved megindokolni, azért külön hálás lennék.)

Ősz: A Nils Holgersson csodálatos utazása, de csak azért, mert éppen azt olvasom, és éppen most van benne ősz, a vadludak pedig elindultak délre.

Tenger: Hehe, Második Atlantisz. Lana, tőlem mást aligha várhattál. Innocent

Élet: Eleanor H. Porter: Az élet játéka. Mert Pollyanna megtanít, hogyan érdemes élni.

Napkelte: Valamiért Az ezeregyéjszaka meséi jutott eszembe róla, de nem tudnám megmondani, miért. Talán azért, mert Seherezádé számára minden éjjel kétséges volt, megéri-e a napfelkeltét?

 

 

11 dolog rólam


1. Koraszülött voltam, és a kórházi jelentésben az szerepelt: nem fogok látni. Hála Istennek, csak hülyeséget írtak rá az orvosok, de azért szegény anyukámra rájött a frász.

2. Első regénykezdeményemet úgy kilenc-tízéves koromban írtam, és arról szólt, hogy egy nyári táborban a gyerekek egy gengsztervezér, bizonyos Pókhas főnök után nyomoznak. Sosem fejeztem be (jobb is… de a „kézirata” még megvan, nemrégiben a kezembe is került – jót mulattam rajta Tongue out).

3. Imádom nézni a csillagos eget. A Magyarországról látható csillagképeket simán beazonosítom, némelyik fényesebb csillag nevét is tudom. Az AgiVega névben a Vega is egy fényes csillagra utal. :)

4. Volt egy „Disney-korszakom”: 12 és 16 éves korom között szinte kizárólag Disney figurákat rajzoltam, ami mind a mai napig erősen meglátszik a rajzstílusomon. Ekkoriban sok Disney filmet tízszer-hússzor is megnéztem. Az Aladdint lehet, hogy harmincszor is. Ja, és animátor akartam lenni a Disneynél.

5. Tizenhétéves koromban átírtam versre („hőskölteményre”) az eredeti Star Wars trilógiát. Jó hosszú versek lettek… XD

6. Sokszor úgy alszom el, hogy „mesélek magamnak”, és belealszom a mesébe. Néha a legjobb regényötletek vagy csavar-ötletek félálomban jönnek (és olyankor szerencse, ha reggelre emlékszem rájuk).

7. Szenvedélyes fotós vagyok, kedvenc témám a vízesésfotózás hosszú expozícióval. Ha valaki kirándulni megy velem egy vízesés környékére, hozzon magával könyvet és hideg élelmet, mert az fix, hogy én órákra ott ragadok a vízesésnél, és hét lóval sem lehet onnan elvontatni!

8. Egyszerre sok könyvet olvasok. Diákkoromban, amikor egy nyárra feladtak harminc kötelezőt, volt úgy, hogy egyszerre tíz könyvet is olvastam, ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit, hogy egyik se amortizálja le túlságosan az agyamat. Ez a rossz szokásom mind a mai napig megmaradt: csak akkor olvasok el egy könyvet néhány nap alatt úgy, hogy közben mást nem olvasok, ha az a könyv valamiért nagyon megragad. De az ilyen könyv ritka, mint a fehér holló (meg valószínűleg túl válogatós is vagyok). Ezért aztán párhuzamosan többet is olvasok.

9. Nem tudok se főzni, se sütni, és bevallom, rettenetes időpocsékolásnak tartom a főzőcskézést. Az ember órákig szenved egy étel elkészítésével, aztán a család tíz perc alatt belapátolja.

10. Imádok utazni. Leginkább a tengerpartokat szeretem, nagyon megnyugtat a tenger kékje és a loccsanások, ahogy a hullámok a szikláknak csapódnak. Basszus, miért nincs nekünk, magyaroknak tengerünk? Ide nekem egy tengert, de azonnal! És ami még az utazáshoz tartozik: szeretném bejárni a galaxist egy Voyager-féle űrhajó fedélzetén (de csak ha olyan kellemes a legénység, mint a Voyageré).

11. A végére írtam, pedig fontossági sorrendben előrébb való: hívő keresztény vagyok, Jézus Krisztus a megváltóm, de – DE! – nem tartom magam vaskalapos kereszténynek, sőt, mindig heves ingerenciát érzek a szemforgatásra, amikor a „szemellenzős fajta” kerül az utamba. Wink