Második Atlantisz

You are here:
A fanfiction marketingje - 3. rész
Írta: Administrator   
2011. február 25. péntek, 17:14

 3. rész

Ár és elosztási csatorna

 

 

 

Elérkeztünk második és harmadik "P"-nkhez, amelyek meglehetősen kicsi témakörnek számítanak, így egy cikkben tárgyalom a kettőt.

 

Ár

 

McCarthy modelljében a második "P" a Termék ára. A fanfictionben meglehetősen nehéz értelmezni az "ár" fogalmát, hiszen a fanfictionök írói mindössze visszajelzéseket kapnak fizetségül munkájukért.

 

Amikor el szeretnénk adni egy terméket, meg kell határoznunk, hogy melyik az a legalacsonyabb ár, amelyet feltétlenül el kell érte kérnünk, hogy fedezzük a költségeinket, valamint melyik az a legmagasabb ár, amelyet a vevők még hajlandóak kifizetni a termékért.

 

Amikor rengeteget dolgozunk egy fanfiction megírásán, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a történet rengeteg visszajelzést érdemel. Nem is szabad ezért szégyenkeznünk: tökéletesen igazunk van, ha így gondoljuk! Amikor azonban a történetünk mégsem kap annyi visszajelzést, amennyit vártunk volna, elkeseredünk, és úgy érezzük: nem "fizetnek meg" minket megfelelően a munkánkért. Ilyenkor sokan hajlamosak is abbahagyni a történet írását/az internetre való feltöltését, vagy pedig elkezdenek véleményekért könyörögni.

 

A vélemények kérése jó ötlet, de nem szabad túlzásba vinni. Tapasztalatból tudom, hogy ha az ember túlzásba viszi, éppen ellenkező eredményt vált ki, mint amilyet el szerettünk volna érni vele.

 

Tökéletesen elfogadható, ha minden fejezet végére odabiggyesztjük a következőt: "Kérlek, véleményezzétek!", vagy "Minden kritikát szívesen fogadok!", de sosem szabad odáig jutnunk, hogy jajveszékelve azt írjuk: "Senki sem hajlandó véleményt írni! Ha nem kapok ezen a héten még öt véleményt, sosem fogok több fejezetet felrakni!" Ez rossz taktika, ugyanis azt a benyomást kelti az olvasóban, hogy az író túl magas "árat" követel a termékéért, és ők éppen ezért még kevesebbet fognak "fizetni". Ráadásul valljuk be, hogy az afféle hozzáállás meglehetősen infantilisan hat az olvasók szemében, és már csak ezért sem fogják komolyan venni sem az írót, sem a történetet.

 

Ha a fanficünk érdekes, színvonalas mű, az olvasók úgyis "fizetni" fognak érte, valószínűleg többet is, mint amennyit mi eredetileg elvártunk volna.

 

Azt azonban hadd szögezzem le, hogy a különböző fandomokban és különböző fanfiction oldalakon erősen eltérő lehet az olvasótábor véleményírási hajlandósága. Hadd hozzak fel rá egy példát!

 

Amikor legutolsó regényhosszúságú Harry Potter fanficemet rakosgattam fel a fanfiction.net-re (ez 2004-ben volt), akkor a fanfiction.net-nek még nem volt az írók által megtekinthető statisztikája a fejezetek olvasottságáról, de más oldalaknak, amelyekre feltettem a történetet, már volt. A Schnoogle.com oldalon pl. ez a történet (amely magyarul a "Ha a sors is úgy akarja" címet viseli), fejezetenként kb. 500 rákattintást és 35 véleményt kapott. A "Sink Into Your Eyes" oldalon fejezetenként 400 rákattintáshoz járt 15 vélemény. Ugyanarról a történetről volt szó, mégis eltérő volt a véleményezési arány. A Schnoogle-on minden tizennegyedik olvasó írt véleményt, a SIYE-n csak minden huszonhatodik.

 

A fanfiction.net-en – amióta az oldalon van statisztika – megfigyeltem, hogy a rákattintástok/vélemények száma attól függ, hogy az ember melyik fandomban rakosgat fel történeteket. Például az Artemis Fowl fandomban alapvetően az olvasók tíz százaléka ír véleményt. Nagyjából ugyanez az arány érvényes a Bartimaeus trilógián alapuló fanficek olvasóira is. Ez a tíz százalék kiemelkedően magas a többi fandomhoz képest, amelyekben az olvasók mindössze két-három százaléka veszi a fáradságot, hogy véleményt küldjön.

 

Amikor kritikát kérünk (esetleg könyörgünk érte), feltétlenül vegyük figyelembe az adott fandom olvasóinak véleményezési szokásait! Egy olyan fandomban, melynek olvasói készségesen írogatnak véleményeket, nyugodtan kérhetjük is ezeket tőlük, és meg is fogjuk kapni. Más fandomokban azonban sajnos akkor sem kapunk véleményeket, ha azzal fenyegetőzünk, hogy abbahagyjuk a történet írását/felrakását, ha a kedves olvasó nem hajlandó szorgalmasabban véleményezni. Az azonban, ha meglehetősen "alacsony árat" szabunk meg, és már akkor is köszönetet mondunk az olvasóknak, ha fejezetenként csak öt kritikát küldenek, hosszú távon kifizetődik. Amikor ugyanis a történet egyre sikeresebb és sikeresebb lesz, már nyugodtan emelhetjük egy kicsit az "árainkat", és kérhetünk (bár csak finoman és burkoltan) több véleményt.

 

 

Hely/elosztási csatorna

 

A marketingben a "place", vagyis a "hely" azt jelenti, hogy milyen úton juttatjuk el a terméket a potenciális vevőkhöz.

 

Választhatjuk az "intenzív disztribúciós módszert", amelynek alapján minden olyan boltnak megpróbáljuk eladni a termékünket, ahol a vevő esetlegesen megveheti; vagy pedig a "szelektív módszert", amely alapján csak specializálódott üzleteket célozunk meg a termékkel.

 

A fanfictionben, ha az intenzív módszert szeretnénk alkalmazni, a legjobb, ha a fanfiction.neten tesszük közzé a történetünket, hiszen ezen az oldalon vagy ezer kategóriában mindenféle fanfiction megtalálható. Néhányan azt mondják, direkt nem teszik fel a történeteiket a fanfiction.net-re, mert ezen az oldalon a pocsék történeteket semmi és senki nem szűri ki a színvonalasak közül, az olvasónak pedig "szeméthegyeken" kell átgázolnia, mire rátalál egy igazgyöngyre. Ez természetesen igaz, hiszen ez az oldal nem moderált. A fanfiction.net-nek azonban van egy nagy előnye: itt egyszerre többféle terméket is "árusíthatunk". Ha a Harry Potter témájú fanficünk tetszett a publikumnak, átcsalogathatjuk őket egy másik fandomba, ahova éppen egy új történetet rakosgatunk fel. Az olyan specializálódott oldalakon, amelyek csak egyetlen fandommal foglalkoznak, ez természetesen nem lehetséges.

 

Tapasztalatból tudom, hogy a specializálódott oldalakon nem kaphatunk annyi véleményt egy történetre, mint a fanfiction.net-en. A specializálódott oldalak rendszerint jóval kisebbek, így az olvasótáboruk is kisebb, és ennek a kicsi olvasótábornak is kisebb a véleményküldési hajlandósága, mint a fanfiction.net-en. Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy a kisebb oldalaknak - legalábbis e cikksorozat megírásakor, 2006-ban még ez volt a jellemző - sokszor fejletlen a véleményküldési rendszere. Ha a szerencsétlen olvasó csak igen körülményesen, sok link kattintgatása után tud eljutni egy olyan fórumra, ahol véleményt írhat az adott fanficre, egyszerűen nem is veszi a fáradságot, hogy ezt megtegye. Annál drágább az ő ideje... Ezért jól tesszük, ha egy oldal véleményküldési rendszerével még azelőtt megismerkedünk, mielőtt elkezdenénk oda felrakni a történetünket.

 

Az a legjobb, ha olyan oldalakon tesszük közzé a fanficjeinket, amelyeknek van értesítési rendszere, vagyis minden újabb, a történeteinkre érkezett véleményről e-mailt kapunk, valamint arról is automatikusan értesítést küldenek, ha valamelyik kedvenc írónk új fejezetet töltött fel, vagy valamelyik kedvenc történetünket frissítette a szerző. Ezzel rengeteg időt és fáradságot spórolunk meg magunknak, hiszen nem kell naponta többször ellátogatnunk az oldalra, hogy megnézzük: írt-e valaki új kritikát nekünk, ráadásul lelkes rajongóink is azonnal értesülnek arról, ha új fejezetet tettünk közzé.

 

Sose feledjük azt az alapfeltételezést, hogy az olvasók lusták! Nem szeretik naponta nézegetni kedvenc íróik oldalait, hogy van-e frissítés, de ha értesítést kapnak egy új fejezetről, sokkal szívesebben látogatnak el az oldalunkra és írnak kritikát.

 

Az sem árt, ha olyan oldalakra tesszük fel a történeteinket, amelyen adott a lehetőség, hogy válaszoljunk a nekünk érkezett kritikákra, lehetőleg olyan egyszerű módon, hogy a kritika alatt rákattintunk egy "válasz" feliratú gombra. Csak hogy a magyar fanfiction világából hozzak erre egy ma, 2011-ben is érvényes jó és egy rossz példát, említsük meg a Merengőt és a Lumos (most már Csodaidők) Továbbvilág fanfiction oldalakat! Mindkettő Harry Potter témájú oldal, a Merengő nagyobb és régebbi, mint a Továbbvilág, ám a Továbbvilág lehetőséget ad arra, hogy az író közvetlenül a neki írt vélemény alatti "válasz" gombra kattintva megírja válaszát, ezzel szemben a Merengőn a szerző (most még legalábbis) kénytelen a saját beállításaira kattintani, ott kikeresni a kritikákat, és végigböngészni - akár több ezer! - kritikát, hogy megtalálja azt az egyet, amelyre reflektálni akar. Ez az utóbbi válaszadási forma igen nehézkes, és finoman szólva el is veszi az író kedvét attól, hogy válaszolgasson az olvasóinak, ami pedig "öreg hiba", hiszen az olvasókkal való kapcsolattartás a fanfiction marketingjének egyik legfontosabb eleme! Erről a következő cikkben részletesebben olvashattok.