Második Atlantisz

You are here:
A fanfiction marketingje - 5. rész
Írta: Administrator   
2011. március 04. péntek, 16:15
 

5. rész 

Promóció II.

 

 

 

A "Promóció" első részében a címmel és a tartalom-összefoglalóval foglalkoztunk. Nézzük most a többi elemet, amelyek sikeressé teszik a Terméket!

 

Linkelés

 

Itt természetesen nem a linkségre gondolok, hanem a linkek kihelyezésére. ;)

Ezt a témát említhettem volna az elosztási csatornával foglalkozó résznél, de úgy gondoltam, jobban illik ide.

 

Termékünk sikerének növelése érdekében minél több oldalra be kell azt linkelnünk, még akkor is, ha arra a bizonyos oldalra, ahova a linket kitesszük, magát a sztorit nem is töltjük fel.

 

Amennyiben az a Harry Potter fórum, amelyet látogatunk, lehetőséget ad rá, hogy linkeket helyezzünk el az aláírásunkban, akkor tegyük is meg: linkeljünk a HP ficünkhöz!

 

Amennyiben ennek a fórumnak van "fanfic ajánlások" (esetleg "saját fanfic ajánlása") nevű topikja, feltétlenül helyezzünk el linket a sztorinkhoz!

 

Mint ismeretes, a Google és hasonló keresőprogramok az alapján találják meg a keresett dolgokat, hogy hány link mutat rájuk. Minél több link mutat valamire, az annál előrébb található a Google keresési-eredmény listáján. Ha pedig a fanficünkre kellő számú link mutat, és így egy google-os keresés során a lista elején landol, nagy eséllyel fogják elolvasni.

 

 Fanart

 

Amennyiben mi magunk is "fanartistok" vagyunk, feltétlenül illusztráljuk saját fanficünket, a rajzot pedig tegyük fel a deviantartra, a fanart-central.net-re, vagy Harry Potter képek esetében az ArtisticAlley-re, a képaláírásba pedig illesszünk linket a sztorihoz, amely alapján a rajz készült! Ezeken az oldalakon meglehetősen sok olvasót lehet szerezni, az emberek ugyanis alapból kíváncsi természetűek, és biztosan izgatja majd a fantáziájukat, hogy miért is rajzoltuk meg Pitont és Fricset, amint a hóban birkóznak – feltétlenül ismerni akarják a háttértörténetet is.

 

Ez a rajzos módszer nekem is bevált, különösen a Bartimaeus trilógia alapján íródott fanficem esetében. Vagy hét-nyolc képet készítettem ez alapján a történet alapján és tettem fel a deviantartra, a deviantartos közönség pedig sietett a fanfiction.net-re, hogy elolvassa a történetet, melyen az illusztrációk alapulnak. Pofonegyszerű és hatásos módszer.

 

Amennyiben mi magunk nem vagyunk tehetséges rajzolók, de van egy barátunk, aki az, megkérhetjük őt, hogy illusztrálja a sztorinkat, tegye fel a képet a saját galériájába, és helyezzen el alatta linket a történetünkhöz. Akár fizethetünk is valakinek ezért - igen, kedves Olvasó, akár hiszed, akár nem, ez a fizetéses megbízás (commissioning) igencsak népszerű internetes körökben.

 

 

Előzetes

 

Az előzetesek kicsit úgy működnek, mint a függővégek - segítenek megtartani az olvasó érdeklődését. Egy sokfejezetes történetünk utolsó fejezetének végére helyezzünk el rövid előzetest a soron következő fanficünkből! Én személy szerint számtalanszor alkalmaztam ezt a módszert, és ennek segítségével sikerült az olvasóimat a Harry Potter világából "átcsalogatni" az Artemis Fowl világába, majd onnan tovább a Bartimaeus trilógia világába.

 

 

Válaszadás a véleményekre

 

Nagyon fontos, hogy válaszoljunk a történetünkre érkezett véleményekre, hiszen ez része Termékünk promóciójának.

 

Ha vesszük a fáradságot, hogy válaszoljunk a véleményekre, éreztetjük az olvasókkal, hogy értékeljük a kritikáikat, ezzel pedig arra motiváljuk őket, hogy még gyakrabban véleményezzék történeteinket.

 

A nívósabb fanfiction oldalakon általában létezik felhasználóbarát vélemény-megválaszolási lehetőség, pl. egy kis gomb az adott kritika mellett, melyre kattintva elküldhetjük a választ. A fanfiction.net-en ez úgy működik, hogy az általunk küldött választ csak a vélemény írója kapja meg e-mailben (természetesen csak akkor, ha be volt jelentkezve, amikor a véleményt megírta). Ezzel szemben pl. a Továbbvilág oldalon a válasz közvetlenül a vélemény alatt jelenik meg, így mindenki elolvashatja, aki arra jár.

 

Természetesen nem lehet elvárni, hogy minden nyúlfarknyi kritikára válaszoljunk, főleg, ha az csak annyiból áll, hogy "Jó volt, folytasd!", de annyit akkor is illik megtennünk, hogy a fejezet elején felsoroljuk az előző fejezetet véleményezők nevét egy "...köszönet illeti továbbá..." szöveg keretében. Ha az olvasó ott látja a nevét, máris tudja, hogy értékeltük a fáradozását, bármily rövid kritikát írt is.

 

Amennyiben időnk engedi, lehetőleg válaszoljunk azokra a véleményekre is, amelyeket hónapokkal vagy évekkel azután kapunk, hogy befejeztük az adott sztori feltöltését az oldalra. Ha pl. írtunk egy trilógiát, és az első részének utolsó fejezetére évekkel később olyan kritika érkezik, amely méltatja a sztorit, írjunk vissza az illetőnek: "Köszönöm, örülök, hogy tetszett, van két folytatása is, remélem, azok is tetszeni fognak, azoknak ez és ez a címe". Hogy miért is jó ötlet ilyen módon válaszolni? Ismét induljunk ki abból, hogy az olvasó alapjában véve lusta és figyelmetlen: nem veszi a fáradságot, hogy végiggörgesse a történeteink listáját, és kihámozza belőle, hogy melyik sztori melyiknek a folytatása, így valószínűleg észre sem veszi, hogy a neki tetsző első történet után még kettő következik. Tudatosítanunk kell hát benne, hogy igenis, van még mit olvasnia tőlünk!

 

Nem egyszer fordult már elő velem, hogy olyan fanfickel találkoztam, amelyet az írója befejezettnek nyilvánított, ám a történet kissé nyitott-véggel ért véget, tehát arra lehetett következtetni, hogy lesz még folytatása. Ilyen esetben a sztorira írt kritikában általában megkérdeztem a szerzőt, fog-e folytatást írni a történethez. Sajnos az is előfordult, hogy az illető nem vette a fáradságot, hogy válaszoljon. Kellemetlenül érintett a dolog, mert nemcsak a véleményemet vette semmibe, hanem azt is bebizonyította, hogy hiába tehetséges író, a Public Relationshöz kicsit sem konyít.

 

Bármely író/énekes/színész, aki nem törődik a rajongóival, előbb-utóbb el fogja veszíteni őket. Mit gondoltok, a híres írók, mint J. K. Rowling, miért adnak interjúkat vagy utazgatnak a Föld körül és olvasnak fel a munkáikból? Miért fordul elő, hogy bizonyos írók - mint pl. a Bartimaeus trilógiájáról elhíresült Jonathan Stroud - rendszeresen látogatják a könyvükön alapuló rajongói fórumot, és lelkesen válaszolgatnak az olvasók kérdéseire? A válasz egyszerű: meg akarják tartani a kapcsolatot az olvasókkal, hiszen tudják: a karrierjük múlik azon, hogy a népszerűségüket fenn tudják-e tartani.

 

Sosem szabad tehát figyelmen kívül hagynunk az olvasóinkat. Ők veszik meg a történetünket, hát mutassuk meg nekik, hogy szeretjük őket! Ha áradoznak a sztorinkról, írjuk meg nekik, milyet sokat jelentenek nekünk a kedves szavaik! Ha építő kritikát írnak, válaszoljuk azt, hogy nagyra értékeljük a fáradozásukat, és igyekezni fogunk csiszolni írói képességeinket.

 

Természetesen, ha minden magyarázat nélküli gyalázkodó kritikát ("flame"-et) kapunk, azt nyugodtan ignorálhatjuk, de olyan választ is adhatunk, ami szabályosan megszégyeníti a gyalázkodót. Ezt azonban tegyük finoman és elegánsan. Sose válaszoljunk durván a durvaságokra! Mutassuk meg az illetőnek, hogy a gonoszkodása nem tette tönkre az önbecsülésünket! Egyszer én magam is alkalmaztam ezt a módszert, és csodálatosan bevált.

 

 

Public Relations

 

A cím, a tartalom-összefoglaló, a linkelés és a fanart-rajzolás mind-mind az önreklám kategóriájába sorolható. A Public Relations azonban valami egészen más.

 

Biztos ismeritek azt a marketinges viccet, amelyben egy pasi odamegy egy nőhöz, és azt mondja: "Jó vagyok az ágyban". Ez reklám. Ha azonban egy másik nő megy oda az előbbi nőhöz, és rábök a pasasra, azt mondván: "Jó az ágyban", nos, ez már Public Relations.

 

A PR célja az, hogy mások méltassák a történeteinket és segítsenek azok népszerűsítésében. Ha írtunk egy remek fanficet, és sikerült megszereznünk és megtartanunk az olvasók figyelmét, akkor az olvasóink maguk lesznek a mi PR menedzsereink. Ők maguk fogják dicsérni a történetünket a barátaik előtt, akik tovább terjesztik a hírt az ő barátaiknak, és így tovább...

 

Mindent tegyünk hát meg annak érdekében, hogy az olvasók szeressék meg a sztorinkat, és akkor akár hátra is dőlhetünk, és hagyhatjuk, hogy ők reklámozzák helyettünk.

 

 

Ezzel el is értem a Fanfiction marketingje c. cikksorozatom végére. Remélem, hasznos információkat sikerült átadnom. Amennyiben bármi kérdésetek lenne a témával kapcsolatban, ne habozzatok feltenni - akár itt, akár Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. !